Betekenis van weerstandsbanden – Betekenis van…Als je veel naar de sportschool gaat heb je vast weleens van weerstandsbanden gehoord. Ga je zelf nooit sporten dan wist je waarschijnlijk niet eens dat weerstandsbanden een sport attribuut zijn. Weerstandsbanden zijn eigenlijk een fitness elastiek die verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en maten. Al deze weerstandsbanden hebben een ander doel. Nu je weet wat weerstandsbanden zijn kun je hieronder lezen welke soorten weerstandsbanden er zijn en voor welke oefeningen weerstandsbanden kunnen worden gebruikt.

Weerstandsbanden met handvaten

De eerste soort weerstandsbanden zijn weerstandsbanden waar je handvaten aan kunt bevestigen. Deze zijn meestal gemaakt van katoen of latex. Je kunt deze krijgen in verschillende sterktes. Hoe sterker de weerstandsband is hoe meer weerstand hij biedt. Ze zijn daarom goed te gebruiken bij krachttrainingen. Voor welke oefeningen weerstandsbanden met handvaten kunnen worden gebruikt? Denk bijvoorbeeld aan een bicep curl waarbij je de weerstandsband onder je voet klemt en met een hand vasthoudt aan het handvat. Vervolgens hou je je arm strak langs je lichaam en beweeg je je onderarm omhoog en omlaag. Hoe sterker de weerstandsband hoe zwaarder de oefening wordt.

Weerstandsbanden van latex

Een weerstandsband die alleen gemaakt is van latex is een aaneengesloten band. Ook deze zijn weer verkrijgbaar in verschillende sterktes. De oefeningen weerstandsbanden als deze kunnen bieden zijn eigenlijk hetzelfde als de oefeningen met de weerstandsbanden waar je een handvat aan kunt bevestigen. Met deze weerstandsbanden kun je een full body workout doen.

Mini weerstandsbanden

Mini weerstandsbanden zijn ook een aaneengesloten band gemaakt van stof of latex. Deze banden zijn, zoals de naam al doet vermoeden, kleiner dan de weerstandsbanden waarmee je een full body workout doet. Deze weerstandsbanden zijn dan ook perfect voor het trainen van je benen en je billen. Het is bij deze banden belangrijk dat ze breed genoeg zijn. Als ze niet breed genoeg zijn dan kunnen de banden oprollen tijdens de oefening. Voor welke oefeningen mini weerstandsbanden worden gebruikt? Denk bijvoorbeeld aan een simpele lunge. Hierbij zet je een been naar achter en zak je door je knieën. Deze lunges worden zwaarder als je ook nog een weerstandsband om je boven benen doet. Ook hier geldt weer hoe sterker de band hoe zwaarder de oefening.

Dynabands

Dynabands zijn weerstandsbanden die ook weer gemaakt zijn van latex. Ze worden vooral gebruikt bij lichte oefeningen. Denk hierbij aan een warm-up of een cooling down. Maar niet alleen voor de sportfanaten is deze weerstandsband geschikt. Omdat deze weerstandsband lichter is kun je ze ook gebruiken voor spierherstel. Dit is vooral van toepassing bij mensen die een blessure hebben gehad. De variatie bij oefeningen weerstandsbanden zoals dynabands is dus groot.

Oefeningen weerstandsbanden

De verschillende oefeningen weerstandsbanden te bieden hebben zijn dus erg variërend. Als je weet welke weerstandsband jij wilt hebben dan weet je bij welke oefeningen weerstandsbanden van jouw voorkeur kunnen helpen. Het is dus belangrijk om te weten welke spieren jij wilt trainen voordat je een weerstandsband uitkiest.


Leave a Reply

Your email address will not be published.