Betekenis van vermogensbeheer en zelf beleggenTegenwoordig zien steeds meer mensen het nut in van hun vermogen investeren in een bepaald product, bepaalde dienst of bedrijf in het algeheel. Vooraf aan deze beslissing is het belangrijk om te beslissen of je ervoor kiest om je vermogen te laten beheren of om zelf te beleggen. Ook is het handig om je eerst in te lezen over beide onderwerpen. Veel mensen weten niet wat vermogensbeheer en zelf beleggen precies inhouden. In deze blog wordt het op een simpele wijze uitgelegd. Op deze manier ontstaat er geen verwarring bij het maken van een keuze.

Omschrijving van vermogensbeheer

Wanneer je door bijvoorbeeld het hebben van een bedrijf een beschikbaar vermogen hebt opgebouwd, kun je dit vrijmaken voor vermogensbeheer. Je kiest er dan voor om een bank of een ander bedrijf dat hierin gespecialiseerd is beheer te geven over dit extra vermogen. Er wordt een samenwerking met een adviseur opgesteld en met hem of haar kijk je naar de beschikbaarheden rondom het investeren van je vermogen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar jouw persoonlijke voorkeur tussen de sectoren. Als je in aanmerking wenst te komen voor vermogensbeheer, dien je een extra vermogen te hebben van 100.000 of meer.

Omschrijving van zelf beleggen

Bij zelf beleggen bepaal je zelf het beleggingsprofiel en het plan voor je beleggingen. Een broker of een bank stelt hierbij wel vragen over bijvoorbeeld je ervaring in beleggen, wat je doelen zijn en wat het risico is dat je wil lopen. Een broker of bank kan je advies geven, maar het is uiteindelijk aan jou wat je doet. Je geeft als belegger je verkoop- of juist kooporders aan het systeem van een bank of broker. Zij zorgen er op hun beurt weer voor dat deze op een beurs terecht komen.

Het verschil tussen vermogensbeheer en zelf beleggen

Het verschil tussen beide opties is best groot. Waar je bij zelf beleggen zelf bepaald hoeveel vermogen je belegd, waarin je investeert en zelf het eindwoord hebt, is dit bij vermogensbeheer heel anders. Zoals eerder verteld neem je met een bank of broker goed door welke risico’s er zijn en welke risico’s je wil lopen. Daarbij zijn er ook kosten die je moet betalen voor het laten beheren van je vermogen en is er een vermogen waar je minimaal over moet bezitten.Leave a Reply

Your email address will not be published.