Betekenis van filament – Betekenis van…Bij nieuwere technologische ontwikkelingen horen ook nieuwe benamingen voor onderdelen en gebruiksvoorwerpen. Soms hebben deze benamingen een referentie naar eerdere uitvindingen, soms zijn ze echter nieuw. Een ouderwetse printer bijvoorbeeld heeft een printkop waar de inkt uit komt. Een 3D printer heeft ook nog steeds een printkop, maar gebruikt geen inkt meer. Inkt kun je namelijk niet 3D printen. In plaats daarvan wordt er iets gebruikt dat filament heet.

Filament

Wat is filament dan precies? Het woord filament wordt over het algemeen gebruikt om lange dunne draden van natuurverschijnselen (sommige paddenstoelen, sterrenkundige verschijnselen) te omschrijven. Het is daarom een goede omschrijving voor het filament dat je voor 3D printers gebruikt. Deze lange kunststof draden op een rol zorgen er na verhitting namelijk voor dat je laag voor laag iets in 3D kunt opbouwen. Net zoals dat een printer weet welke coördinaten deze moet volgen om de inkt op papier te drukken weet een 3D printer waar die meerdere keren overheen moet gaan om de hoogte in te printen.

Soorten filament

Er zijn verschillende soorten filament, en ze zijn lang niet allemaal slecht voor het milieu, een gedachte die toch al snel opkomt als je het over kunststof of plastic hebt. Een bekende soort is ABS, eenzelfde soort plastic waar LEGO van gemaakt wordt. Deze is niet echt milieuvriendelijk. Heel veel gebruikt wordt echter PLA, een biologisch afbreekbare soort. Het nadeel aan PLA is dat het dus vergaat, en ook niet goed tegen hitte kan. Iets waar ABS geen last van heeft. PVA is weer een ander soort dat gebruikt wordt als een soort stellage ter ondersteuning van je print om te zorgen dat zwakke onderdelen ook goed geprint kunnen worden. Verder zijn er nog allerlei soorten zoals Nylon, TPA, of GLASS.

Markforged

Om 3D te printen zijn er verschillende soorten printers. Sommige printers zijn een instap model om in laagjes te werken, zoals dus met filament. Andere printers werken andersom en gebruiken lagen kunsthars die ze ondersteboven uit een bak met kunsthars trekken. Voor meer industriële toepassingen heb je ook een merk zoals Markforged. Met een Markforged zit je meer richting de nylon composiet prints en koolstof grondstoffen voor een flinke stevigheid. Deze heb je nodig als je iets voor bijvoorbeeld een machine wilt printen.Leave a Reply

Your email address will not be published.