Betekenis van bewegingsmelder  – Betekenis van…Een bewegingsmelder is een apparaat met een bewegingssensor. Een bewegingssensor neemt bewegingen in de omgeving waar. Men gebruikt bewegingsmelders vooral voor het inschakelen van verlichting, voor inbraakdetectie en het automatisch openen van deuren. 

Functie bewegingsmelder

Veel bewegingsmelders gebruikt men voor lichtsturing. Soms is er sprake van een tijdfunctie die bepaalt hoelang het licht vervolgens moet blijven branden. Het is afhankelijk van de plek, wat een handige tijd is. In een trappenhuis is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat het licht enkele minuten aanblijft, na detectie van beweging. Bewegingsmelders worden niet alleen gebruikt voor verlichting. Er zijn ook bewegingsmelders om bijvoorbeeld een slagboom te openen. 

Infrarood bewegingsmelder

Bijna alle bewegingsmelders hebben een PIR-sensor. PIR staat voor Passive Infrared. Het gaat om Infrarood dus. Infrarood is een elektromagnetische straling die met het oog van een mens niet zichtbaar zijn. Men heeft het over infrarood, omdat de frequentie van infrarood net iets lager is dan die van zichtbaar rood. Infrarood betekent: onder het rood.  Een PIR-sensor neemt temperatuurschillen in een bepaald gebied waar. De bewegingsmelder wordt geactiveerd als een mens of dier zich in het betreffende gebied beweegt. 

Microgolf bewegingsmelder 

Er zijn ook bewegingsmelders die microgolven uitzenden met een hoge frequentie. Geluid dat wij met het menselijke gehoor niet horen. Door de weerkaatsing kan een microgolf bewegingsmelder beweging waarnemen in de omgeving. Dan ontstaat er namelijk een hogere frequentie. Het komt er dus op neer dat een microgolf bewegingsmelder uitgaande en inkomende golven waarneemt en het verschil detecteert. 

Verlichtingsarmaturen 

Er zijn zowel zelfstandige (separate) bewegingsmelders als ingebouwde bewegingsmelders. Deze zijn ingebouwd in bijvoorbeeld verlichtingsarmaturen. Zo kun je dus met de combi met een schemerschakelaar ervoor zorgen dat het licht alleen aangaat als het donker is. Dit is natuurlijk ideaal voor bijvoorbeeld buitenverlichting bij het huis. Het is handig voor als je thuiskomt in het donker en het werkt als beveiliging bij huis. Verlichting in het donker schrikt ook inbrekers af, aldus een beveiligingsbedrijf in Venlo. Inbrekers willen niet graag gezien worden. 

Aanwezigheidsmelder 

In plaats van een bewegingsmelder gebruikt men in bepaalde gevallen ene aanwezigheidsmelder. Een aanwezigheidsmelder is gevoeliger afgesteld. Een aanwezigheidsmelder gebruikt men bijvoorbeeld op een kantoor, zodat de lamp aanblijft als iemand achter een computer werkt. Leave a Reply

Your email address will not be published.